Hva er et stigerør?

I rørleggerfaget, Riser

Det er en type vertikal eller horisontal rør eller bane som brukes til kloakk-, vann- og gassoverføringsanlegg vertikalt inne i bygningen. Stigerøret er faktisk som en vertikal søyle som går ut fra de forskjellige etasjene i bygget og dermed tillater fordeling av kloakk, vann og gass i bygget.

Bruken av stigerør i bygningen er:

  1. Kloakk og vannoverføring: Stigerør brukes til å overføre kloakk og vann i bygget. Dette vertikale røret går ut fra hver etasje og leder kloakken og vannet vertikalt til kloakknettet eller det eksterne vannnettet til bygget.

  2. Gassoverføring: Stigerør brukes også til gassoverføring i bygget. Dette røret går ut vertikalt fra hver etasje i bygget og leder gassen til utsiden av bygget.

  3. Andre tilfeller: Riser brukes også i noen andre tilfeller. For eksempel, i noen klimaanlegg, brukes stigerør til å transportere varm eller kald luft vertikalt inne i bygningen.

I henhold til bygningens behov og dens type bruk er størrelsen, materialet og typen stigerør forskjellig. I alle fall er stigerøret kjent som et svært viktig verktøy i kloakknettet, vannnettet og gassnettet til bygningen, og bruken anses som avgjørende for bedre overføring av kloakk, vann og gass. Ved utformingen av bygget bør det tas hensyn til type, diameter, størrelse og antall nødvendige stigerør for å utforme et egnet avløps-, vann- og gassnett for bygget.